Concerthistorie

Avondhemel

19 juni 2024

Openluchtconcert in Gedenkpark ‘De oude begraafplaats’ te Veenendaal, o.l.v. Herman Mussche en met medewerking van Nick Scholten (harp) en Dmitriy Ivanov (viool).

Kathedralen van klank

20 april 2024

In het programma 'Kathedralen van klank' wordt kathedrale muziek van onder andere Andrea Gabriëli (1533-1585) en Hans Leo Hassler (1564-1612) gecombineerd met muziek van de dit jaar 200 jaar geleden geboren componist Anton Bruckner (1824-1896).

De oude muziek van Gabriëli en Hassler is vaak meerkorig en heeft daardoor een grootse, rijke klank. De muziek van Bruckner wordt vaak vergeleken met een kathedraal, groots van omvang, maar tegelijkertijd met intieme kapelletjes. Van hem zingen we zowel het motet 'Os justi', als enkele wereldlijke, zeer romantische werken.

Tevens klinkt koormuziek van Giovanni Bassano en het bekende ‘Abendlied’ van Josef Rheinberger.

De koormuziek wordt afgewisseld met werken voor orgel solo door organist Pim Schipper.

Het geheel staat onder leiding van Herman Mussche.

Israel in Egypt

4 en 11 november 2023

In Utrecht en in Veenendaal voerden het Veenendaals Kamerkoor en het Kamerkoor Cantiago uit Utrecht Händels oratorium "Israel in Egypt" uit, een groots en meeslepend werk voor dubbelkoor, groot orkest en 6 solisten.

Vanaf de eerste maten van de Sinfonia van Israel in Egypt is het drama voelbaar; het volk Israël is in ballingschap en heeft haar leider (Jozef) verloren. Vol treurnis begint dan ook het werk; Israël is in rouw.

Het werk is tijdens het leven van Handel in verschillende versies uitgevoerd, soms ingekort, soms uitgebreid met extra aria’s en vaak voorzien van extra instrumentale delen. In onze uitvoering gaan we uit van de oorspronkelijke opzet van Handel.
Met de uitvoering van deze muzikale vertaling van het bijbelboek Exodus hoofdstuk 1-15 zijn ook parallellen te leggen met ons leven in de 21e eeuw. De parallellen worden zichtbaar op drie onderdelen. Ten eerste wordt zichtbaar hoe in de geschiedenis wordt omgegaan met de arbeidsmigranten. Een groep medemensen die naar landen wordt gehaald om hun bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van een land. Maar zodra deze groep mensen zich definitief wil vestigen en daarmee haar eigen cultuur wil vestigen ontstaan er culturele samenlevingsproblemen en zijn autochtone bewoners van het land deze medeburgers liever kwijt dan rijk. Dit verhaal laat zich herkennen in het eerste deel van “Israel in Egypt”. Ten tweede kunnen we in het verhaal het principe van fake news herkennen. De wonderen die worden verricht en
zichtbaar worden in de 10 plagen worden door de magiërs van het land nagebootst. Hiermee wordt de waarheid ontkracht en worden machthebbers bevestigd in hun “eigen” gelijk. Tenslotte wordt in het muziekstuk vertolkt dat er altijd hoop is voor de mensheid. Of dit nu religieus wordt beleefd of op een andere manier zichtbaar wordt. De mensheid zal altijd geïnspireerd worden door verhalen van hoop en op
zoek blijven naar een leven in vrede.

Met deze productie gaven Kamerkoor Cantiago en het Veenendaals Kamerkoor vervolg aan hun succesvolle samenwerking in 2016, de uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms.

​I Himmelen (As it is in heaven)

12 November 2022

In 2004 verscheen in Zweden de film ‘As it is in heaven’. Deze film, over een dirigent die de transformerende kracht van muziek ontdekt, werd razend populair, ook in Nederland. 
Het leverde het Veenendaals kamerkoor het idee op om een programma te brengen met Scandinavische koormuziek. Deze muziek staat bekend om de lyrische melodieën en kleurrijke, vaak melancholische harmonieën. 
Zo kunt u op zaterdag 12 november genieten van het ‘I Himmelen’ van Edvard Grieg, misschien wel de bekendste componist uit de noordelijke streken. Daarnaast klinken geestelijke werken van componisten als Knut Nystedt (o.a. ‘Immortal Bach’), Ola Gjeilo en Carl Nielsen. 
Maar ook klinkt een keur aan prachtige Zweedse volksmuziek. En mocht u de genoemde film gezien hebben, dan klinkt ‘Gabriellas Sang’ u vast bekend in de oren. 
Het geheel wordt afgewisseld met sololiederen door de van oorsprong Zweedse zangeres Helena van Heel, met aan de vleugel Micha van Weers. Het koor staat onder leiding van Herman Mussche.

​La Primavera

14 Mei 2022

In 2021 werd de 400e sterfdag herdacht van Jan Pieterszoon Sweelinck (1561-1621). Hij kan beschouwd worden als de belangrijkste Nederlandse componist en was actief in Amsterdam rond 1600. Een onstuimige tijd, waarin hij zich een muzikale weg moest zien te vinden. Hij was werkzaam in de Oude Kerk in Amsterdam, die aan het begin van zijn leven Rooms-Katholiek was maar in 1578 overging in Protestantse handen. Hij genoot een grote reputatie op het gebied van orgel- en klavecimbelmuziek en veel jonge Duitse musici trokken naar Amsterdam om bij hem in de leer te gaan. Veel van zijn muziek is verloren gegaan. Maar vooral vocale werken zijn behouden gebleven, waaronder 4 tot 8 stemmige zettingen van alle – oorspronkelijk Franstalige – psalmen en enkele wereldlijke madrigalen.
Het VKK zal enkele van deze psalmen zingen, maar ook klinken madrigalen zoals 'Tes beaux jeux' (Je mooie ogen) en 'Rozette'.
 
In Duitsland leefde en werkte in dezelfde periode rond 1600 Heinrich Schütz (1585-1672). Hij geldt als een van de belangrijkste componisten van de 17e eeuw. Hij trok enkele keren naar Italië om in de leer te gaan bij Giovanni Gabrielli. Zijn eerste studie sloot hij af met een madrigalenboek, het Primo libro di Madrigali.
Het VKK zingt enkele van deze vroege werken zoals 'O Primavera' en 'O Dolcezze', met thema's over de lente en de liefde. Hij was ook een meester in dubbelkorige werken zoals het 'Jauchzet dem Herren'.
 
Muziek die de moeite van het beluisteren zeker waard is!

Het geheel staat onder leiding van Herman Mussche en wordt begeleid door Karel Demoet (orgel en klavecimbel) en Soldad Brondino (blokfluit en barokfagot)

Lessons & Carols

19 December 2021

Petrakerk, Kerkewijk 135

Met o.a.
Once in royal David's city - trad. arr. James O'Donnell
No small wonder - Paul Edwards
Adam lay ybounden - Boris Ord
Gaude et laetare - J. Pzn. Sweelinck
O little town of Bethlehem - Vaughan Williams
There is no rose - John Joubert
Bethlehem Down - Peter Warlock
The Lamb - John Tavener

We Zingen Weer!!

9 Oktober 2021

Het Veenendaals Kamerkoor geeft na de "Corona-stilte" een gratis concert in de Oude Kerk aan de Markt te Veenendaal.
Het programma bestaat uit een selectie van werken uit de afgelaste programma’s uit 2020.
In dit muzikale programma zingt het Veenendaals Kamerkoor muziek van beroemde Engelse componisten, op onder meer teksten van William Shakespeare, de bekendste Britse tekstschrijver aller tijden. Daarnaast hoort u delen uit een sfeervolle liederencyclus van Karel Demoet op teksten van Emily Dickinson, en verder werken van Vaughan Williams, Macfarren, enkele andere Engelse componisten en Mendelssohn. Verder zingt het koor enkele werken van Beethoven, waaronder zijn toonzetting van het bekende Erlkönig. Pianist Mark Toxopeus begeleidt het koor en speelt ook solo. De liedteksten zijn ook deze keer weer op fraaie wijze vertaald door Bavo Hopman. 

​Voorprogramma NKK

31 Januari 2020

Voorprogramma Veenendaals Kamerkoor, Utrecht.

Sweet Day (No. 1 of Three Elizabethan Part Songs) (Ralph Vaughan Williams 1872-1958) 
Fear no more (G.A. MacFarren 1813- 1887) 
Twee liederen uit: Four songs on Eternity op teksten van Emily Dickinson (Karel Demoet *1964)
2. Let down the bars, O Death! 
4. Our journey had advanced 
The long day closes (Sir Arthur Sullivan 1842 – 1900)

Foto’s: Melle Meivogel

Brexit!

3 Oktober 2020

(Geannuleerd i.v.m. Covid)

Brexit quotes - Reitze Smits
Four songs on Eternity - Karel Demoet 
Shakespeare Song - Willian Mathias
Grace fot 10 Downing Street - Herbert Howels
MacFarran 
Vaughan Williams
Mendelssohn
Parry
Sullivan
Elgar

​Gilbert van Schoonbeke in de Klank

28 September 2019

In dit programma wordt het leven van Gilbert van Schoonbeke verklankt aan de hand van muziek uit zijn tijd, maar ook meer hedendaagse composities komen aan bod. Hoewel er over het leven van Gilbert niet heel veel bekend is, is er genoeg over hem te vinden om een boeiend programma samen te stellen. Zo hoort u kerkmuziek rondom zijn doop, liefdesliedjes bij zijn huwelijk en smartelijke klaagzangen rondom zijn overlijden. En wat dacht u van vrolijke bierliederen? Van Schoonbeke voorzag immers de stad Antwerpen van goed water om bier mee te brouwen.

Programma:
Je sui déshéritée (P. Cadéac)
Uit: Missa  'Je suis déshéritée' (N. Gombert)
       - Kyrie
       - Gloria
Luit solo: Ons Vader in Hemelrijck (N. Vallet)
Jouissance vous donnerai (C. de Sermisy)
Mille regrets (J. des Prez)
Lief, begeeft mij niet (P. de la Rue)
​Luit solo: Pavana Lachrimae en Almande Englesae (J. van den Hove)
'Bierlied' (M. Franck)
Canamus, amici, canamus (H. Badings)
Bier! (J. Bremer)
Triste départ (N. Gombert)
Uit: Requiem (E. Du Caurroy)
       - Lux aeterna
       - Libera me
Luit solo: Pavana (J. van den Hove)
D'un extrême regret (J. Arcadelt)

Stabat Mater - Haydn

13 April 2019

Het Stabat Mater van Joseph Haydn is een dertiendelig werk voor sopraan-, alt-, tenor-, bassolisten, gemengd koor en orkest. Hij schreef het werk voor een uitvoering op Goede Vrijdag.

Het Stabat Mater is genoemd naar de beginwoorden van het middeleeuwse gedicht Stabat Mater Dolorosa (De moeder stond bedroefd).

Uitvoerenden:
Simone de Koning, sopraan
Esther de Haan, alt
Teun van Dijk, tenor
Wouter Verhage, bas
Veenendaals Kamerkoor o.l.v. Herman Mussche
Veenendaals projectorkest

​Kerstconcert

15 December 2018

Een kerstprogramma met herkenbare kerstnummers, soms in een ander jasje. Een sfeervol programma voor iedereen.

O Herbst

06 Oktober 2018

Het programma ‘O Herbst’ bezingt in diverse toonaarden, stijlen en bezettingen de herfst.
De herfst met haar mooie bladeren, maar ook tevens het jaargetijde van de vergankelijkheid.
Herfst met een rijke oogst van druiven en herfst met gure winden en regenbuien.
Centraal in dit programma staan twee cycli van vijf liederen:
de ‘Fünf Gesänge’ van Johannes Brahms en de Fünf Lieder van Fanny Hensel, beide afgesloten en samengevat in de liederen ‘Im Herbst’ en ‘O Herbst’.
De Engelse muziek is vertegenwoordigd met liederen van Pearsall en Holst.
De nieuwste composities op het programma zijn twee composities van Bart Visman: Di Ottobre en Di Novembre. Ze gaan over de geneugten van de herfst, herfstgerechten en feestelijke wijnen. Geniet er van, want het leven is kort!
Die vergankelijkheid is ook terug te horen in het dubbelkorige werk van Reger: ‘Der Mensch lebt und bestehet nur eine kleine Zeit’ en het Requiem van Cornelius op een prachtige tekst van Christian Friedrich Hebbel. Door de gestorvenen te blijven gedenken blijven ze bij je en zweven ze om je heen in een heilig vuur van liefde.
Het concert wordt afgesloten met de cyclus van Fünf Lieder van Fanny Hensel in de bijzondere combinatie van koor en harp.
Het Veenendaals Kamerkoor staat onder leiding van Herman Mussche en harpist is Nick Scholten. 

Johannes Passion

17 Maart 2018

Een prachtig werk.
Het orkerst, de solisten en het koor hebben met volledige overgave de muziek ten hore gebracht.

Met medewerking van :
​Ingrid Nugteren – sopraan
Judith van den Dool– alt  
Guido Groenland – evangelist
Bram Trouwborst – Christus
Ambrož Bajec-Lapajne – tenor 
Marijn Zwitserlood – bas

en een samengesteld orkest.

Dirigent: Herman Mussche

Pozdravlyayem! - Félicitations!

7 Oktober 2017

Een jubileumconcert in de Oude kerk te Veenendaal.
Onze dirigent, Herman Mussche, was dit jaar 10 jaar aan ons koor verbonden.
Hij gaf ons en u een mooi en verrassend programma vol met Russische en Franse muziek. Gerrie Meijers heeft het koor met de piano begeleidt en heeft nog een paar piano-solo's ten gehore gebracht.

Juweeltjes

18 Maart 2017

Door de leden van het koor werden hun juweeltjes uitgevoerd,
 zowel a capella als met piano-begeleiding.
   
 Bij de klanken werden toepasselijke beelden getoond (zie PP hieronder)

 Een gevarieerd programma:
 - For the beauty of the earth - Philip Stopford
- Lobet den Herrn - Johann Sebastian Bach
 - Psalm 121, Je lève mes yeux - Daan Manneke
 - Sestina - Claudio Monteverdi
 - Peace I leave with you - Knut Nystedt
 - Musiciens qui chantez à plaisir - Hubert Waelrant
 - Hebban olla vogolas... - Jetse Bremer
 - Doen Dafne d’overschone maagd - Jetse Bremer
 - Der Sturm - Joseph Haydn
 - If music be the food of love - Henry Purcell
​ - Animal Crackers, Eric Whitacre
 - Redeloze zangen - Albert de Klerk

 Pianist: Wouter van Belle

 Dirigent:  Herman Mussche

Ein deutsches Requiem

28 Oktober 2016

29 Oktober 2016

Toelichting:
Het Requiem van Brahms is allereerst een dodenmis vol troost. Brahms wijkt dan in zijn keuze voor de teksten ook af van de 'traditionele' teksten voor een requiem, maar kiest voor Bijbelteksten die hij passend vindt en voor iedereen te begrijpen. Ook nu spreken deze teksten nog veel mensen aan, omdat ze gaan over universele thema's als geborgenheid, troost en thuiskomen.
Brahms schreef zijn werk voor een koor van ongeveer 200 zangers, en met een orkestbezetting die past bij een groot koor. Ook nu wordt deze versie nog vaak uitgevoerd. Voor kleinere koren is deze versie echter niet bruikbaar, vandaar dat de componist/ arrangeur Joachim Linckelmann in 2010 een arrangement heeft gemaakt voor kamerorkest, met als uitgangspunt de orkestrale kleuren overeind te houden, maar het geheel kleinschaliger te maken, waardoor dit meesterwerk ook met een kleiner koor kan worden uitgevoerd. Ook zijn in deze versie de kamermuzikale passages in het werk nog intiemer. Het Requiem van Brahms is echter voor geen enkel koor een makkelijke opgave, mede door de lange tijdsduur en de hoge liggingen.
Vandaar dat twee goede kamerkoren dit werk hebben uitgevoerd, te weten het Veenendaals Kamerkoor en het Kamerkoor Cantiago uit Utrecht, beide onder leiding van Herman Mussche. In totaal ontstaat hierdoor een koor van ongeveer 50 zangers.

De solistische partijen werden gezongen door professionele zangers, te weten Titia van Heyst (sopraan) en René Perler (bas-bariton).
​Het kamerorkest 'Concerto Limes' nam de orkestrale begeleiding voor haar rekening. 

Passieconcert

12 Maart 2016


Uitvoering in Veenendaal, Oude Kerk, o.l.v. Herman Mussche 

Tallis - Lamentations of Jeremiah
Demantius - Johannes Passie
de Victoria - O vos omnes
Tas - Miserere
Bach - Suite voor cello in D-klein: prelude, sarabande en gigue
Gjeilo - Ubi Caritas

Celliste: ​Oihana Aristizabal Puga

Inclusief kleine expositie van Jolan van Elk, schilderes te Ede

Bach en Co. in de Advent

21 November 2015

Uitgevoerd:
J.S. Bach: Nun komm der Heiden Heiland, BWV 61
J.S. Bach: HimmelsKonig, sei willkommen, BWV 182
J.C. Bach: Lieber Herr Gott
F. Durante: Magnificat in B
G. A. Homilius: Ich freue mich im Herrn

Met medewerking van: 
Tanja Obalski, sopraan
Luise Kimm, alt
Guido Groenland, tenor
Robert Brouwer, bas-bariton

Samengesteld klein orkest.

Dirigent: Herman Mussche

Hollandsche Meesters

20 Juni 2015

Uitgevoerd:
Tu solus qui facis mirabilia - Josquin des Prez 
Nymphes des bois - Josquin des Prez
Laudate Dominum - J.P. Sweelinck
4 Maria antiphonen - Herman Strategier
Agnus Dei - Hans Keuning
Magnificat - Hendrik Andriessen
Musiciens qui chantez à plaisir - Hubert Waelrant
Matona mia cara - Orlando di Lasso
L'eccho - Orlando di Lasso
Canamus, amici, canamus - Henk Badings
2 nederlands volksliedjes van Jetze Bremer
Ik zeg adieu - anonymous

Organist: Gerrit Chr. de Gier
Dirigent: Herman Mussche

My Funny Valentine

14 Februari 2015

Op Valentijnsdag brachten we muziek uit Engeland en Amerika ten gehore.

Medewerking wordt verleend door een strijkersensemble en sopraan-solist Michal Bitan.

Five Hebrew Love Songs - Whitacre
Ubi Caritas III (sacred heart)  - Gjeilo
Ching- a Ring Chaw  - Copland
O sing unto the Lord  - Purcell
Dido's lament  - Purcell
I don't know how to love him  - Andrew Lloyd Webber
For the beauty of the earth - Stopford
An Elizabethan Summer - Chatman
2 Folk Songs  - Holst
My funny Valentine - Rodgers/Emerso

Ave Maria

1 November 2014


Topstukken in de koormuziek, van verschillende componisten, geïnspireerd door Maria m.m.v. het Veenendaals Koperensemble en Mieke van Dommelen (organist)

-  Monteverdi, Stabat Virgo Maria / Lauda Jerusalem 
-  Scarlatti, Leatatus Sum / Te Deum Laudamus 
-  De Victoria, Ave Maria / Ave Regina Caelorum
-  Schütz, Singet dem Herrn
-  Morales, Regina Ceali
-  Stravinsky, Ave Maria
-  Gôrecki, Totus Tuus
-  Mealor, O Sanctissimo Maria 

Uitvoering in Veenendaal, Oude Kerk, o.l.v. Herman Mussche 

De 4 Elementen

29 Maart 2014

Concert waarbij de 4 elementen, aarde. lucht, water, vuur, centraal staan m.m.v. Erik-Jan de Groot (vleugel) en Roberto Genova (saxofoon).
-  An die Sonne, Franz Schubert (1797-1828)
-  Es geht ein wehen, Johannes Brahms (1833-1897)
-  Waldesnacht, Johannes Brahms (1833-1897)
-  Am Bodensee, Robert Schumann (1810-1856)
-  Der Sturm, Joseph Haydn (1732-1809)
-  Die Beredsamkeit, Joseph Haydn (1732-1809)
-  The Shower, Edward Elgar (1857-1934)
-  O, wild west wind, Edward Elgar (1857-1934)
-  Lobet den Herr von himmel her, Peter Planyavsky (1947)
-  Deep River, trad., arr. Anders Paulsson (1961)
-  For the beauty of the earth, Philip Stopford (1971)
-  Der Feuerreiter, Hugo Wolff(1860-1903)
-  Fuoco di gioia, Guiseppe Verdi (1813-1901)

Uitvoering in Veenendaal, Oude Kerk, o.l.v. Herman Mussche 

Rejoice

7 December 2013


In dit programma stonden componisten van Engelse koormuziek uit de 20e en 21e eeuw centraal. Bekende componisten als Benjamin Britten, Edward Elgar en John Rutter waren van groot belang voor de ontwikkeling van de Engelse koorcultuur.

In dit programma klonken u A Wedding Anthem (Amo Ergo Sum) en A Hymn to the Virgin van Benjamin Britten en het prachtige The Lord is my Shephard van John Rutter.

Wat minder bekende componisten waren wellicht Healey Willan, John Ireland, William Walton en Kenneth Leighton. Maar dat hun muziek het waard was om gehoord te worden bleek op dit concert. 
Zo klonken enkele Evening Canticles (op muziek gezette bijbelteksten) van John Ireland, zoals de lofzang van Maria (Magnificat) en de lofzang van Simeon (Nunc Dimittis). A Hymn to the Trinity van Kenneth Leighton kwam zeker prachtig tot haar recht in de Oude Kerk aan de Markt, een al eeuwenoud monument met een prachtige akoestiek.

De sopraan Ingrid Nugteren en tenor Guido Groenland leverden ook solistische bijdragen. De begeleiding was in vertrouwde handen van organist Janno den Engelsman, die ook nog enkele solowerken op het prachtige Vierdag-orgel vertolkte.

Uitvoering in Veenendaal, Oude Kerk, o.l.v. Herman Mussche

Zomer

29 Juni 2013

Een prachtig programma vol zomerse muziek. 
Op het programma o.a. muziek van

- Saint Saens (Calme des nuits, Les fleurs et les arbres)
- Elgar (As torrents in summer),
- Stanford (The blue bird),
- Finzi(uit: Seven Poems of Robert Bridges: My spirit sang all day en Clear and gentle stream)
- Schumann (Sommerlied, Gute Nacht)
- Chatman (Elizabethan Summer)
- Lindberg (Shall I compare thee)
- Strategier (The Waterlilly)

Verder konden de aanwezigen genieten van enkele zomerse intermezzi op het prachtige recentelijk gebouwde orgel van de Westerkerk. Organist Karel Demoet speelde de Sonate in F-groot van C.Ph.E. Bach, Pastorale uit op. 31 van Louis Vierne en het Allegro Vivace uit Symfonie nr. 5 van Charles Marie Widor. ,

Het kamerkoor stond dit concert onder leiding van gastdirigent: Marjon van der Linden

Con Passione

9 Maart 2013


In dit programma bracht het Veenendaals Kamerkoor een avond met passiemuziek, maar ditmaal niet de prachtige passies van Bach. In dit concert werden werken uitgevoerd van drie belangrijke componisten uit de klassieke periode. 

Voor de pauze klonk de Missa Tempore Quadragesimae MH 553 (mis voor de vastentijd) van Michael Haydn voor koor en orgel, sober van stijl. 
Na dit werk schitterde het orkest, voor dit werk speciaal aangevuld met twee hoorns, in Symfonie no. 49 van de oudere broer van Michael, Joseph Haydn. Een symfonie in een koorconcert? Jazeker! Deze symfonie heeft namelijk als bijnaam gekregen La Passione. Allereerst door de toonsoort (f- klein) die vaak wordt gebruikt in droevige stukken, maar ook door sfeer van kwelling en droefheid die heerst in het hele werk. Overigens, het was voor het eerst sinds een aantal jaren dat er weer symfonische muziek werd uitgevoerd met orkest in Veenendaal. 
Het laatste werk voor de pauze was het Miserere van Jan Dismas Zelenka. Deze componist werkte aan het hof van Dresden en werd bewonderd door o.a. J.S. Bach. In dit Miserere was duidelijk te horen waarom. Een bijzonder fraai koorwerk, intens gezongen door het koor.
Na de pauze stond het Stabat Mater van Joseph Haydn op de lessenaar. In dit uiterst expressieve werk zet Haydn alle middelen uit zijn tijd in om de tekst over de tranen van Maria kracht bij te zetten. Dit oratorium werd gebracht in de oorspronkelijke versie voor strijkorkest, 2 hobo's en solisten. 
Sopraan Kitty de Geus, alt Karolina Hartman, tenor Ambroz Bajec- Lapajne en bas Robert Brouwer gaven op prachtige wijze deze muziek van Haydn vorm.

Een programma derhalve met prachtige passiemuziek die weinig op de concertpodia te beluisteren valt. Muziek die het absoluut waard is gehoord te worden! Hierover waren de vele toehoorders het na afloop dan ook zeker eens. Het Veenendaals Kamerkoor, die met dit lustrum concert haar 30 jarig bestaan vierde, nam de vele complimenten dankbaar in ontvangst.

Orkest en koor stonden onder leiding van Herman Mussche.

Tudor Anthems: Songs of sorrow and praise

13 November 2012

De reformatie veroorzaakte in Engeland een duidelijke scheiding in de kerkmuziek. Componisten componeerden of op Latijnse teksten of kozen voor de eigen taal. Grote verschillen tussen componisten waren er ook met betrekking tot tekstbehandeling. Zo ontstond The Oxford Book of Tudor Anthems. 
Een verzameling Anthems (composities in de Engelse kerkmuziek voor koren, met of zonder solopartijen, die worden gezongen in de ochtend- en avonddiensten van de Anglicaanse Kerk), geschreven in diverse stijlen en talen van 16e en 17e eeuwse componisten als William Byrd, John Dowland, Thomas Tallis, Richard Nicholson en Thomas Weelkes. Op dit concert klonken 12 van deze anthems. Een aantal werd begeleid door 4 (!) viola di gamba's. 
Een bijzondere combinatie op een concert met prachtige Engelse kerkmuziek. 

Op het programma stonden o.a. de volgende anthems:

'How are the mighty fallen' - Robert Ramsey (?-1644)
'When the Lord turned again' - Adrian Batten (1590-1637)
'O Lord, give thy Holy Spirit' - Thomas Tallis (1505-1585)
'O clap your hands together' - Orlando Gibbons (1583-1625)
'When David heard' - Thomas Weelkes (1575-1623) (alvast luisteren? klik hier)
'Lift up your heads, O ye gates' - John Amner (1579-1641)
'Come let's rejoice' - John Amner (1579-1641)
'Almighty and everlasting God' - Orlando Gibbons (1583-1625)
'This is the record of John' - Orlando Gibbons (1583-1625)
'In pace, in idipsum dormiam' - John Blitheman (1526-1591)
'When Jesus sat at meat' - Richard Nicholson (?-1639)
'When David heart' - Thomas Tomkins (1572-1656)

Petite Messe Solennelle

21 April 2012

De geestelijke muziek van Rossini is vrij onbekend. Als operacomponist was Rossini wereldberoemd. 
Tot verwondering van velen trok hij zich op 37-jarige leeftijd terug uit het openbare muziekleven. 
Vanaf dat moment schreef hij kamermuziek voor de huisconcerten die bij hem plaatsvonden, alsmede een aantal geestelijke werken, waarvan enkel de 'Stabat Mater' (1832, herschreven in 1842) nog tijdens zijn leven populair werd. 
Als één van zijn laatste werken schreef hij de 'Petite Messe Solennelle' (de kleine plechtige mis), ter gelegenheid van de inwijding van de privé-kapel van gravin Louise Pillet-Will, waar deze op 14 maart 1864 werd uitgevoerd in de oorspronkelijke bezetting met piano en harmonium. De mis maakte veel indruk bij de aanwezigen. 
Rossini betitelde zijn werk wel als een ouderdomszonde, anderen noemde het een stichtelijk nakomertje. Feit is dat dit muziekwerk, mede door de bijzondere combinatie van piano en harmonium, niet meer weg te denken is van de concertpodia.

Het concert vond plaats in de Oude Kerk te Veenendaal. Er werd prachtig en met veel beleving gemusiceerd door sopraan Ingrid Nugteren, alt Maria Fiselier, tenor Ambroz Bajec-Lapajne, bas Kees-Jan de Koning, pianist Evert-Jan de Groot, en organist Cees-Willem van Vliet op het prachtige harmonium (eigendom van Dirk Luijmes). De toehoorders genoten volop van dit bijzondere muziekwerk.

Algehele leiding:  Herman Mussche

​Kerstmuziek rond de Oostzee

10 December 2011

In 2004 verscheen in Zweden de film ‘As it is in heaven’. Deze film, over een dirigent die de transformerende kracht van muziek ontdekt, werd razend populair, ook in Nederland. 
Het leverde het Veenendaals kamerkoor het idee op om een programma te brengen met Scandinavische koormuziek. Deze muziek staat bekend om de lyrische melodieën en kleurrijke, vaak melancholische harmonieën. 
Zo kunt u op zaterdag 12 november genieten van het ‘I Himmelen’ van Edvard Grieg, misschien wel de bekendste componist uit de noordelijke streken. Daarnaast klinken geestelijke werken van componisten als Knut Nystedt (o.a. ‘Immortal Bach’), Ola Gjeilo en Carl Nielsen. 
Maar ook klinkt een keur aan prachtige Zweedse volksmuziek. En mocht u de genoemde film gezien hebben, dan klinkt ‘Gabriellas Sang’ u vast bekend in de oren. 
Het geheel wordt afgewisseld met sololiederen door de van oorsprong Zweedse zangeres Helena van Heel, met aan de vleugel Micha van Weers. Het koor staat onder leiding van Herman Mussche.

​Lamenti d'amore

14 Mei 2011

Op zaterdag 14 mei 2011 vond in de Petrakerk een concert plaats met muziek van Monteverdi en tijdgenoten, waarbij kon worden genoten van prachtige, warmbloedige en verleidelijke muziek uit Italie. Teksten over liefde, bedrog, haat en de dood. 
Centraal in dit programma stond het uit vier delen bestaande 'Lamento d'Arianna' van Claudio Monteverdi (1567-1643). In dit werk beklaagt Arianna zich over de ontrouw van Teseo die haar alleen heeft achtergelaten. 
Van Monteverdi werd verder het prachtige Lamento della Ninfa voor sopraansoliste, driestemmig mannenensemble en basso continuo ten gehore gebracht.
De vrouwen van het koor zongen prachtig enkele madrigalen van Marenzio voor driestemmig vrouwenkoor. Verder werd er volop genoten van een aantal solowerken voor sopraan, luit en klavecimbel.

Naast muziek van Monteverdi waren ook vijf-stemmige madrigalen van Alessandro Scarlatti te beluisteren. Zo klonken Sdegno La Fiamme Estinse (verachting doofde het vuur), O Selce, O Tigre, O Nynfa (O steen, o tijger, o nimf) en O Morte (O dood).

Medewerking werd verleend door sopraan Beatriz Lafont, klavecinist Lorenzo Feder en luitist Cristian Gutierrez. Het geheel stond onder leiding van Herman Mussche. 

Barocke Weihnacht

12 December 2010

- Wie schön leuchtet der Morgenstern – Johann Hermann Schein (koor)
- Vom Himmel hoch da komm ich her – Friedrich Wilhelm Zachow (orgel)
- Merk auf, mein Herz und sieh dorthin - Johann Christoph Bach (dubbelkoor)
- Fughetta over Vom Himmel hoch da komm ich her – Johann Sebastian Bach (orgel)
- ‘Magnificat anima mea Dominum’ – Philipp Friedrich Böddecker (sopraan en continuo)
- Es ist ein Ros entsprungen – Michaël Praetorius (koor)
- Lobt Gott, ihr Christen, allzugleich – Johann Herman Schein (koor)
- ‘Natus est Jesus’ – Philipp Friedrich Böddecker (sopraan en continuo)
- Psalm 100: Jauchzet dem Herren – Heinrich Schütz (dubbelkoor)
- O Jesulein süß, o Jesulein mild! – Johann Sebastian Bach (koor) 
Uitvoering in Veenendaal (Salvatorkerk) o.l.v. Herman Mussche. 
m.m.v. Maria Valdmaa (sopraan) en Janno den Engelsman (orgel).

Belshazzar

13 November 2010

heeft het Veenendaals Kamerkoor een grootste produktie op de planken gebracht in theater De Lampegiet: 
de Belshazzar van Georg Friedrich Händel. 
Een niet alledaags werk, op een bijzondere wijze uitgevoerd, onder regie van Serge van Veggel. 
Het Veenendaals Kamerkoor bracht een eigentijdse semi-geënsceneerde theaterproduktie in theater De Lampegiet in Veenendaal.
Medewerking werd verleend door de solisten:

De begeleiding was in handen van een barokorkest.

My spirit sang all day

5 Juni 2010

Het concert had als motto 'My spirit sang all day', een tekst van dichter Robert Bridges. In 1934 op muziek gezet door Gerald Finzi in zijn Opus nummer 17.

Op deze avond klonk een keur aan liederen uit de 19e en 20e eeuw, soms licht en vrolijk, maar ook geladen en grillig. Het koor riep daarmee een sfeer op die onherroepelijk deed denken aan het verwachtingsvolle, maar onvoorspelbare van de lente. Met bekende componisten zoals Camille Saint-Saens, maar ook minder bekende zoals de al genoemde Gerald Finzi. Met toegankelijke muziek van Michael East, maar ook met veeleisend werk van de componisten Knut Nystedt en Darius Milhaud. Jong en onbevangen gecomponeerd, maar ook met een groot inlevingsvermogen en een sterke muzikaal-emotionele lading.

Een veelzijdig programma dus, waaraan ook pianist Mark Toxopeus zijn medewerking verleende. 
Op het programma stond o.a. de volgende muziek:

  • Seven Poems of Robert Bridges - Gerald Finzi

  • La dance des Animeaux - Darius Milhaud

  • Peace I Leave with You - Knut Nystedt

  • Quatrains Valaisans - Darius Milhaud

  • Animal Crackers - Eric Whitcare

aangevuld met liederen van Camille Saint-Saens,Thomas Weelkes, Jacob Arcadelt en Michael East.
Een sprankelend koorprogramma in de Goede Reede, Vondellaan 2 in Veenendaal. 

Duitse Barok

14 November 2009

verzorgde het Veenendaals Kamerkoor een programma met Duitse muziek uit de Barok. Medewerking werd verleend door een barokensemble.

Pprogramma:

  •  Die mit Tranen saen (SWV 378)- Heinrich Schütz (1585-1672)

  •  Alles, was ihr tut mit Worten oder mit Werken (BuxWV 4) - Dietrich Buxtehude (1637-1707)

  •  Psalm 100: Jauchzet dem Herren (SWV 36) - Heinrich Schütz (1585-1672)

  •  Kleine geistliche Konzerte (SWV 329) - Heinrich Schütz (1585-1672)

  •  Wie lieblich sind deine Wohnungen - Johann Herman Schein (1586-1630)

  •  Nimm von uns, Herr, du treuer Gott (BuxWV 78) - Dietrich Buxtehude (1637-1707)

Het orkest vertolkte daarnaast twee sonates van Heinrich Bach. Organist Gerben Budding bespeelde naast het kistorgel ook het grote orgel in de Toccata d-moll, BuxWV155 van Dietrich Buxtehude.

Duitse Romantiek

13 Juni 2009

Aan het einde van de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw komt er een nieuwe cultuurhistorische periode op gang: de Romantiek. Als reactie op de industrialisering en de vervreemding van de natuur probeert de mens te ontsnappen aan die alledaagse werkelijkheid. Men zoekt zijn toevlucht in de wereld van dromen, religie en de idealisering van de natuur.

De muziek uit de negentiende eeuw kent vele vernieuwingen en wordt vooral beeldend van karakter: veel tempoverschillen (langzaam/snel), brede melodische bogen en veel dynamiekwisselingen (hard/zacht).

Deze contrasten in de muziek waren duidelijk te horen in de werken die het Veenendaals Kamerkoor op 13 juni uitvoerde tijdens een concert met Duitse Romantiek in de Petrakerk. Muziek van bekende componisten als Felix Mendelssohn-Bartholdy (o.a. het bekende Hör mein Bitten), Johannes Brahms en Franz Schubert werden die avond vertolkt. Maar ook het veel minder bekende Requiem van Peter Cornelius werd uitgevoerd. Medewerking werd verleend door sopraansoliste Esther Putter en Gerben Budding op orgel en piano. Gerben Budding vertolkte als instrumentaal orgelwerk Sonate nr. III in A dur op. 65 (Con moto maestoso) van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847). Daarnaast was soliste Esther Putter te horen in het prachtige Ave Maria van Franz Schubert.

Van Schubert klonk het grotere werk Mirjams Siegesgesang (D942) voor koor en sopraansolo. Schubert brengt met dit werk een hommage aan Handel. Het volgt de tekst uit Exodus over de overwinning van de Israëlieten op het leger van de farao bij de Rode Zee. 

Op het programma stonden o.a.

Requiem (Seele, vergis sie nicht) van Peter Cornelius (1824-1874) 
Hebe deine Augen auf, Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Hör mein Bitten, Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Abendlied, Josef Rheinberger (1839-1901)
Psalm 43: Richte mich, Gott, Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Mirjams Siegesgesang, Franz Schubert (1797-1828)
Geistliches Lied, op. 30, Johannes Brahms (1833-1897)
Warum toben die Heiden, Josef Rheinberger (1839-1901)

​Nieuwjaarsconcert 2009

Het jaarlijkse nieuwjaarconcert van de Gemeente Veenendaal werd dit jaar verzorgd door het Veenendaals Kamerkoor en violiste Susanne van Els. 
Het Veenendaals Kamerkoor bracht op deze avond in een uitverkocht theater De Lampegiet een gevarieerd programma met repertoire van de afgelopen jaren, aangevuld met nieuwe muziek.
Heeft u ooit een koor vier stemmig horen spreken in plaats van zingen? De Messiah van Handel uitgevoerd horen worden in 3 minuten? Deze avond liet zien dat dit inderdaad kan.
 
De liederen werden vergezeld van beeldenprojectie.
Het programma bestond uit de volgende muziekwerken:

  • Which is the properest day to sing?, Thomas Arne (1710-1778)

  • My love dwelt in a Northern Land, Sir Edward William Elgar (1857-1934)

  • Geographical Fugue, Ernst Toch (1887-1964)

  • Vier redeloze zangen, Albert de Klerk (1917-1998)

  • “Three minute Messiah”, Peter Gritton

  • Uit Dido and Aeneas: “With drooping wings”, Henry Purcell (1659-1695)

  • Ave Verum, Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

  • Cantique de Jean Racine, Gabriel Fauré (1845-1924)

  • Highlights from Porgy and Bess, George Gershwin (1898-1937)

Het koor werd op de piano begeleid door pianist Mark Toxopeus.

Muziek voor koningen en koninginnen

8 November 2008

Handelprogramma m.m.v. barokorkest en solisten.
-   de ouverture uit het oratorium Saul 
-   twee aria's uit het Anthem for Wedding of Prince Frederick HWV 263 (Sing unto God)
-   Let Thy hand be strengthened (Coronation Anthem), HWV 259
-   Funeral Anthem for Queen Caroline, HWV 264 (The ways of Zion do mourn)

Uitvoering in Veenendaal (Petrakerk) o.l.v. Herman Mussche.

Licht Diepzinnig

27 Juni 2008

Poëtisch programma met gesproken en gezongen gedichten.

-   "April is in my mistress'face" en "Sing we and chant it" - Thomas Morley 
-   "Calme des nuits" en "Les fleurs et les arbres"  - Camille Saint- Saëns
-   "My love dwelt in a Northern land", "Love", "As Torrents in Summer" van Edward Elgar 
-   "Fear no more" -  G.A. Macfarren  
-   "I know my soul hath power to know all things" en "There is an old belief" - C. Hubert H. Parry 
-   "The Blue Bird", "Peace; come Away" en "Quick, we have but a second"- Charles Villiers Stanford
-   "Quick, quick, away" - Michael East
-   - Charles Villiers Stanford
-   "The Silver Swan" - Orlando Gibbons
-   "Which is the properest day to sing?" - Dr Thomas Arne

Uitvoering in de RK Salvatorkerk (Veenendaal) o.l.v. Herman Mussche.

O Magnum Mysterium

21 December 2007

-   "O Magnum Mysterium" van Tomas Luis de Victoria (1548-1611) 
-   "O Magnum Mysterium" van William Byrd (1543-1623) 
-   "O Magnum Mysterium" van Morton Lauridsen (1943) 
-   "Ne Timeas Maria" van Tomas Luis de Victoria (1548-1611) 
-   "Hodie Christus Natus est" van Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621) 
-   "Es ist das Heil uns kommen her" van Johannes Brahms (1833-1897) 
-   "Merk auf, mein Herz", dubbelmotet van Johann Christoph Bach (1642-1703) 

Uitvoering in Veenendaal (Petrakerk) o.l.v. Herman Mussche.

​Made in Britain

3 Maart 2007

Programma met muziek van Engelse componisten, m.m.v. Teun van de Steeg (orgel).

-  "Magnificat en Nunc Dimittis" van Wiliam Byrd
-  "Magnificat en Nunc Dimittis", "Hymn", "Heraclitus", "The Blue Bird" van Charles Villiers Stanford
-  "Ave Maria", "Ave Verum", "My love dwelt in a Northern land", "Love", "As Torrents in Summer" van 
     Edward Elgar
-  "O Sing unto my Roundelay" van Samuel Wesley
-  "Come live with me" van William Sterndale Bennett

Uitvoering in Veenendaal (Petrakerk) o.l.v. Eduard Nieland.

Jubileumconcert

20 Mei 2006

M.m.v. Lenneke Ruiten (sopraan), Marjolein Niels (alt), Peter Gijsbertsen (tenor), Robbert Muuse (bas), Helios Ensemble.

-  Salva Regina, Hoboken XXIIIb : 1
-  Misericordias Domini KV 222 
-  Sancta Maria, mater Dei KV 273
-  Tantum Ergo KV 197
-  Ave Verum Corpus KV 618
-  Requiem KV 626 van W.A. Mozart

Uitvoering in Veenendaal (Lampegiet) o.l.v. Robbert van Steijn.

Herdenkingsconcert

4 Mei 2005

Herdenkingsconcert m.m.v. Micha van Weers (piano).
  -         "Arnhemse elegieën" van Hans Broekman  
  Uitvoering in Veenendaal (Bethelkerk) o.l.v. Robbert van Steijn.  
  Concert in aanwezigheid van de componist.

Eindejaarsconcert

19 December 2004

Eindejaarsconcert m.m.v. Evert Jan Nagtegaal (bas/bariton), Roland Aalbers (piano) en Dirk Luijmes (harmonium)
-   "The Lamb" van John Tavener
-    delen uit de "Petite Messe Solennelle" van Gioacchino Rossini
-    "Five Mystical Songs" van Ralph Vaughan Williams
-    "Five Christmas Carols" van David Willcocks
-     "God be in my head", "The peace of God" en "A choral Amen" van John Rutter
-     3 Shakespearesongs van Roger Quilter (solo bariton)
Uitvoering in RK Salvatorkerk in Veenendaal o.l.v. Robbert van Steijn.

​Dido & Aeneas

14 Februari 2004

Semi-geënsceneerde uitvoering opera Dido & Aeneas m.m.v. Annelie Brinkhof (Dido),
Richard Knox (Aeneas), Nicola Jane Knox (Belinda), Hannie Slingerland (Sorceress),
Jolanda Fennema en Mirande van der Wilt (Witches), Lourie de Koning (Spirit), Guus Fennema (Sailor), barokorkest Florilegium Musicum, Dick Meijer, klavecimbel, Yvon Muller en Vincent Wolf, dans en Henk Willems, regie.
-         "Dido & Aeneas" van Henry Purcell  
Uitvoering in Theater de Lampegiet Veenendaal o.l.v. Robbert van Steijn.

​Madrigalen uit de 16e en 17e eeuw

Juni-Oktober 2002

"Madrigalen uit de 16e en 17e eeuw" m.m.v. Ensemble Fortuna (basgamba, altgamba, luit, consortfluit)  
-         diverse madrigalen uit Duitsland, Engeland, Spanje en Italië  
-         madrigali a sei voci van Joannes Tollius d'Amersforte  
Uitvoeringen in Veenendaal (Brugkerk) en Amersfoort (St. Rochuskapel) o.l.v. Robbert van Steijn.

​Passieconcert 

April 2001

Passieconcert  m.m.v. Evert Jan Nagtegaal (bas), Jolanda Fennema (sopraan) en Gerrie Meijers (piano)  
-         Motetten van Anton Bruckner  
-         "Via Crucis" van Franz Liszt  
Uitvoering in Veenendaal (Brugkerk) en in Haarlem (Remonstrantse Kerk) o.l.v. Robbert van Steijn.

​Bachprogramma

Juni-September-Oktober 2000

Bachprogramma m.m.v. Willem van Twillert, orgel  
-         Schüblerkoralen  
-         Motet "Sei Lob mit Preis und Ehren"  
-         Motet "Lobet den Herrn, alle Heiden"  
-         Dubbelkorig motet "Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn"  
-         Slotkoralen uit cantates  
Uitvoeringen in Kampen (Bovenkerk), Epe (Grote Kerk), Veenendaal (Brugkerk) en Berlijn o.l.v. Michel de Valk. 

​Kerstconcert

December 1999

Kerstconcert m.m.v. Gerrie Meijers, orgel/piano  
-         de gregoriaanse "Antiphonae majores"  
-         "Magnificat-Antiphonen" van Arvo Pärt  
-         de "Cantica pro tempore natali" van Herman Startegier  
-         Vier Maria-Antifonen van Herman Strategier  
-         "A Cradle Song", Craig Carnahan / "Still, Still Night", Jackson Berkey / "Have Yourself A Merry Little Christmas", Hugh Martin / Ralph Blane (arrangement van Anita Kerr)  
Uitvoeringen in Veenendaal (Brugkerk) en IJsselstein o.l.v. Michel de Valk.  

​Herdenkingsconcert

4 Mei 1999

Herdenkingsconcert m.m.v. Jolanda Fennema (sopraan), Kees Jan de Koning (bas), Marianne Fey (orgel), Nina de Waal (viool), Heleen Venekamp (harp), Ben Beemsterboer (hoorn) en Wim de Jong (hoorn).  
-         "Requiem" van Gabriel Fauré  
Uitvoering in Veenendaal (Bethelkerk) o.l.v. Michel de Valk.

​Concert met Bachzaalkoor

November 1998

Concert i.s.m. Bachzaalkoor uit Amsterdam m.m.v. Peter Kranen (piano)  
-         "Gloria" van John Rutter  
-         "I Bought me a cat (Children’s Song)" van Aaron Copland  
-         "Sure on this shining night" en "Under the Willow Tree" van Samuel Barber
-         "Highlights from Porgy and Bess" van George Gershwin  
-         Van Gioacchino Rossini de liederen "Il Carnevale", "Quartetto pastorale" en "I Gondolieri".  
Uitvoeringen in Veenendaal (Petrakerk) en Amsterdam (Bachzaal) o.l.v. Michel de Valk.

Koffie Concert

Maart-April 1998

(koffie)concert met Franstalige en Nederlandstalige liederen m.m.v. Gerrie Meijers (piano)  
-         "Chansons francaises" van Francis Poulenc  
-         "Le poème des fleurs" van Jules Massenet  
-         liederen van Camille Saint-Saëns  
-         "Het bultig mannetje" van Jaap Geraedts  
-         "Daar was e wuf dat spon"Sem Dresden   
-         3 liederen uit "Nederlandse volksliederen voor Kamerkoor" van Jetse Bremer 
-         "4 redeloze zangen" van Albert de Klerk  
Uitvoeringen in Veenendaal (foyer van de Lampegiet) en Rheden o.l.v. Michel de Valk.

Messiah

December 1997

Diane Verdoodt (sopraan), Patrick van Goethem (counter-tenor), Ludwig van Gijsegem (tenor), Kees-Jan de Koning (bas), Barokorkest Florilegium Musicum en Gerrie Meijers (orgel)  
-         "Messiah" van G.F. Handel.  
Uitvoering in Veenendaal, theater 'de Lampegiet' o.l.v. Michel de Valk.

Polyfone muziek door de eeuwen heen

November 1996

‘Polyfone muziek door de eeuwen heen’ m.m.v. Saskia van der Wel (cello) en Gerrie Meijers (orgel/piano)  
-         "Missa de Beata Virgine" van Josquin Desprez  
-         motet "Jesu meine Freude" BWV 227 van J.S.Bach  
-         "Zigeunerlieder" van J. Brahms   
-         "Geographical fugue" van Ernst Toch  
Uitvoering in Veenendaal (Brugkerk) o.l.v. Michel de Valk.  

Kerstconcert

December 1995

Kerstconcert m.m.v. Linda Nagels (harp)  
-         "A  Ceremony of Carols" van Benjamin Britten  
-         "Nederlandse kerstliederen" van Jetse Bremer  
Uitvoering in Veenendaal (Brugkerk) o.l.v. Michel de Valk.

Kerstconcert

December 1994

kerstconcert m.m.v. Gerrie Meijers (piano).  
-        delen uit "A  Ceremony of Carols" van Benjamin Britten  
-        "Quattre motets" en "Notre Père"van M.Duruflé  
-        diverse christmascarols  
Uitvoering in Veenendaal (Brugkerk) en Zeist (Thomaskerk) o.l.v. Michel de Valk.

Kerstconcert

December 1993

Kerstconcert m.m.v. Gerrie Meijers (piano).  
-        kerstliederen van Max Reger  
-      diverse christmascarols  
Uitvoering in Veenendaal o.l.v. Michel de Valk.

Musica Sacra

September 1993

radio-opnamen voor het programma "Musica Sacra" (NCRV) in Arnhem o.l.v. Michel de Valk.  
-        "Maria antifonen" van Herman Strategier  
-        motet "Aus Tiefer Not" van F. Mendelssohn-Bartholdy

Kerstconcert

December 1992

Kerstconcert m.m.v. Gerrie Meijers (orgel/piano)  
-        kerstliederen van Toebosch, Röntgen  
-        "Magnificat" en "Ave Maria" van Hendrik Andriessen  
-        "Maria antifonen" van Herman Strategier  
-        diverse christmascarols  
Uitvoering in Veenendaal (Petrakerk) o.l.v. Michel de Valk.  

Marcus Passion

April 1992

Concert m.m.v. Iris de Koomen (sopraan), Bettie Wieringa (alt), Remco Rovers (tenor), Bert Visser (tenor), Maarten van Manen (bas), ad-hoc instrumentaal ensemble en Gerrie Meijers (clavecimbel).  
-        "Marcus-passion" van Reinhard Keiser.  
Uitvoering in Veenendaal, Bilthoven en Hilversum o.l.v. Michel de Valk.  

Concert met Fulco's Regionaal Mannenkoor

Juni 1997

Medewerking verleend aan een concert in IJsselstein van Fulco's Regionaal Mannenkoor.  
-         "Six chansons" van Paul Hindemith   
-         liederen van Joseph Haydn  
-         "Pavane" en "Cantique de Jean Racine" van Gabriel Fauré  
-         "Die Zigeunerlieder" van Johannes Brahms.  
Uitvoering in IJsselstein o.l.v. Michel de Valk. 

Petite Messe Solennelle

Maart 1996

Concert m.m.v. Sonja Roskamp (sopraan), Janny Wildemast (alt), Robert Kops (tenor), Siebren Zwaan (bas), Gerrie Meijers (piano) en Dick Troost (harmonium).
-         "Petite Messe Solennelle" van Gioacchino Rossini  
Uitvoering in Veenendaal (Petrakerk) o.l.v. Michel de Valk. 

Johannes Passion

April 1995

Concert m.m.v. Hans van Tent (evangelist), Hans van Winsen (Christus), Wieke Ubels (sopraan), Stephen Schwarz (altus), Marcel Beekman (tenor), Bas Ramselaar (bas), Barokorkest Florilegium Musicum en Gerrie Meijers (orgel).  
-        "Johannes-passion" van J.S.Bach  
Uitvoering in Veenendaal (grote zaal 'de Lampegiet') o.l.v. Michel de Valk.

Marcus Passion

Maart 1994

Concert m.m.v. Jurjen Vis (tenor)  
-        "Marcus-passion" van Ambrosius Beber  
Uitvoeringen in Zeist (Thomaskerk), Rheden (Dorpskerk) en Veenendaal (Bethelkerk) o.l.v. Michel de Valk.

Concert Petrakerk

Oktober 1993

Concert m.m.v. Janny Wildemast (alt), Florien Versteegh (cello) en Gerrie Meijers (orgel/piano).  
-        motet "Aus Tiefer Not" van F. Mendelssohn-Bartholdy  
-        motet "Jesu meine Freude" BWV 227 van J.S.Bach  
-        "Sechs Lieder im Freien zu singen" op. 41 van F. Mendelssohn-Bartholdy  
-        "Six chansons" van Paul Hindemith  
Uitvoering in Veenendaal (Petrakerk) o.l.v. Michel de Valk.

Matthäus Passion

Maart-April 1993

Concert m.m.v. Hans van Tent (tenor), Bert Visser (tenor), Maarten van Manen (bas) en Greetje Nijhoff (sopraan).  
-        "Matthäus Passion" van H. Schütz  
Uitvoering in Woerden (Lutherse Kerk), Hilversum en Veenendaal (Bethelkerk) o.l.v. Michel de Valk.

Jubileumconcert

Oktober 1992

Jubileumconcert m.m.v. Gerrie Meijers (piano) en Grada Broekhuizen (piano).  
-        Zes "vierstimmige gesange" van Joseph Haydn  
-        "Sing Ye Praises To Our Lord" en "Lord have mercy, o my God" van Aaron Copland  
-        "How fly the birds of heaven" en "Men in the Bowler hats" van Richard R. Bennett  
-        "Di Ottobre" van Bart Visman, speciaal geschreven voor het Veenendaals Kamerkoor i.v.m. de compositiewedstrijd n.a.v. net winnen van de cultuurprijs binnen Veenendaal. (Jury onder aanvoering van Daan Manneke).  
Uitvoering in Veenendaal (Bethelkerk) o.l.v. Michel de Valk.  

Bachconcert

Maart 1991

Bachconcert m.m.v. Ruud Meester (cello) en Gerrie Meijers (orgel).  
-        motet "Jesu meine Freude" BWV 227  
-        koralen behorende bij voorspelen uit het Orgel-Büchlein  
Uitvoering in Veenendaal en Renswoude o.l.v. Michel de Valk.

​Zomeravondconcert

Juni 2003

Zomeravondconcert m.m.v. Gonny van der Maten, orgel  
-         "Rejoice in the Lord alway" van Henry Purcell  
-         madrigali a sei voci van Joannes Tollius d'Amersforte
-         Engelse madrigalen van Thams Morley, John Bennet, John Wilbye en John Farmer
-         twee motetten opus 74. van J. Brahms: 
        "Warum ist das Licht gegeben" 
        "O, Heiland reis die Himmel auf"
-         Motetten van Anton Bruckner
Uitvoering in Veenendaal (Brugkerk) o.l.v. Robbert van Steijn.

Concert met Zaans Blazers Ensemble

November 2001

Concert m.m.v. Zaans Blazers Ensemble  
-         Motetten van Joseph Haydn  
-         Motetten van Anton Bruckner  
-         Mis van Stravinsky  
-         instrumentale muziek van Keuris en Janacek  
Uitvoeringen in Zaandam (Bullekerk) en Veenendaal (Brugkerk) o.l.v. Robbert van Steijn.